Ηλεκτρονική ενημέρωση για το εκκαθαριστικό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων



Με ένα ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) θα ενημερωθούν οι φορολογούμενοι για το ποσό του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων που θα πρέπει να πληρώσουν φέτος.


Τα εκκαθαριστικά σημειώματα δεν θα ταχυδρομηθούν πλέον στους ιδιοκτήτες ακινήτων, θα εκδοθούν ηλεκτρονικά στον λογαριασμό των φορολογούμενων στο Taxisnet βάση των στοιχείων των δηλώσεων ακινήτων Ε9 μέχρι τέλος Ιουνίου.  


Ο νέος φόρος που επιβάλλεται χωρίς αφορολόγητο όριο σχεδόν σε όλα τα ακίνητα θα πρέπει να καταβληθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να εξοφληθεί μέχρι το τέλος Ιουλίου.


Φορολογική Δήλωση Ε9

Σημειώνεται ότι οι φορολογούμενοι που θέλουν να υποβάλουν το Ε9 για να διορθώσουν την περιουσιακή τους κατάσταση έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν μέχρι τα μέσα Ιουνίου, δηλαδή πριν ξεκινήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, χωρίς να αντιμετωπίζουν την επιβολή του προστίμου των 100 ευρώ. Εξάλλου με νομοθετική ρύθμιση, που θα κατατεθεί στη Βουλή, οι φορολογούμενοι θα έχουν τη δυνατότητα από τον Ιούλιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο να υποβάλουν αρχική ή τροποιητική δήλωση Ε9, ώστε να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις που θα βρουν στα εκκαθαριστικά.


Φορολόγηση

Φέτος για πρώτη φορά θα φορολογηθούν τα αγροτεμάχια και οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι, ενώ από τον νέο φόρο ακινήτων «γλιτώνουν» τα γεωργικά και κτηνοτροφικά κτίσματα (αποθήκες, μαντριά κ.λπ.) αλλά και κτίσματα τα οποία δεν έχουν καθόλου... στέγη.

                                      

Ο νέος φόρος φέρνει μειώσεις επιβαρύνσεων στους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους ένα ή περισσότερα ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα ή μονοκατοικίες οι οποίες έχουν καλύψει πλήρως τους συντελεστές δόμησης των οικοπέδων τους. Την ίδια ώρα, όμως, φέρνει περισσότερους φόρους για πολλούς φορολογούμενους με μεσαία ακίνητη περιουσία, αποτελούμενη κατά κύριο λόγο από ένα σπίτι στην πόλη (διαμέρισμα ή μονοκατοικία), ένα ή περισσότερα αδόμητα οικόπεδα και ένα ή περισσότερα καλλιεργούμενα αγροτεμάχια, καθώς και γενικότερα για όσους κατέχουν καλλιεργούμενες αρδευόμενες εκτάσεις γης σε περιοχές εκτός σχεδίου, μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (είτε ημιτελή είτε αποπερατωμένα) και αδόμητα οικόπεδα.



Ο υπολογισμός του νέου φόρου θα γίνει με συνδυασμό συντελεστών και χαρακτηριστικών των ακινήτων. Στα κτίρια, ο βασικός φόρος έχει 12 κλιμάκια από 2-13 ευρώ/τ.μ. και συντελεστές παλαιότητας, ορόφου, προσόψεων. Στα ημιτελή ή νεόδμητα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εφαρμόζεται συντελεστής απομείωσης 0,4, ενώ για τους βοηθητικούς χώρους χρησιμοποιείται συντελεστής 0,1.



Όλα τα αγροτικά βοηθητικά κτίσματα, όπως στάνες και αποθήκες απαλλάσσονται πλήρως.



Στα οικόπεδα ο φόρος κλιμακώνεται (25 κλιμάκια) από 0,003 ευρώ/τ.μ. έως 9 ευρώ/τ.μ. Όσον αφορά στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης προβλέπεται η εφαρμογή ενός Βασικού Συντελεστή Φορολογίας (ΒΣΦ), ο οποίος ορίζεται σε 0,001 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ή σε 1 ευρώ ανά στρέμμα. Από κει και πέρα για τον υπολογισμό του τελικού φόρου λαμβάνονται υπόψη και διάφοροι άλλοι συντελεστές, που αποτυπώνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε έκτασης. Για τα αρδευόμενα αγροτεμάχια ο ελάχιστος φόρος είναι 2,2 ευρώ/στρέμμα.



Επίσης, επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος στην αξία των ακινήτων που υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ με συντελεστές που ξεκινούν από 0,1% και φθάνουν 1% για αξία πάνω από 1 εκατ. ευρώ.



Παράδειγμα



Φορολογούμενος έχει στην κατοχή του

  • ένα διαμέρισμα 100 τ.μ. τρίτου ορόφου στο Χαλάνδρι, 15ετίας, με μια πρόσοψη και τιμή ζώνης 2.650 ευρώ,
  • μια μονοκατοικία 100 τ.μ. στη Θάσο 30ετίας με δύο προσόψεις, τιμή ζώνης 950 ευρώ (έχει εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης) και
  • ένα αγροτεμάχιο 40 στρεμμάτων, αρδευόμενο, με μονοετή καλλιέργεια, σε περιοχή του νομού Λαρίσης.

Φόρος 

  • διαμέρισμα: 852,80 ευρώ
  • αγροτεμάχιο: 96,80 ευρώ
  • μονοκατοικία: 301,70 ευρώ

Συνολικός ΕΝΦΙΑ: 1.251,30 ευρώ

Συμπληρωματικός φόρος 2014: 60 ευρώ
Σύνολο φόρου 2014: 1.311,30 ευρώ

Πηγή imerisia.gr



ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΟΥ

Από την 1.1.2014 και εφεξής, έχουν τεθεί σε ισχύ οι διατάξεις του Ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας). Μια από την σημαντικότερη αλλαγή η οποία επηρεάζει άμεσα τη συναλλαγή του πολίτη με τη Φορολογική Διοίκηση είναι ότι από 1.1.2014 αποσυνδέθηκε η υποβολή της δήλωσης από την καταβολή του φόρου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ταυτόχρονα με την οριστικοποιήση υποβολής οποιασδήποτε δήλωσης, το ποσό του φόρου βεβαιώνεται άμεσα στον φορολογούμενο και εκδίδεται το σημείωμα για την πληρωμή του φόρου στο οποίο περιέχεται ο αριθμός της "Ταυτότητας Οφειλής" (Τ.Ο.). Μ’αυτό το στοιχείο γίνεται η πληρώμη στην τράπεζα ή τα ΕΛ.ΤΑ. μέσω ΒΕΒΑΙΩΜΕΝΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ.

Άτομα με φορολογική κατοικία στο εξωτερικό, το οποίο κράτος ανήκει στη SEPA-Zone (Single Euro Payments Area), μπορούν να πληρώσουν φόρους και τέλη του Υπουργείου Οικονομικών με Sepa Credit Transfer σε ευρώ με παραλήπτρια Τράπεζα της Ελλάδος σύφωνα με τις οδηγίες ανά φόρο ή τέλος (δείτε το pdf ΠΛΗΡΩΜΗ ΦΟΡΩΝ&ΤΕΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΑΠΟ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ SEPA ΓΙΑ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ 1.1.2014).

Σε περίτπωση που διαπιστωθεί εκ των υστέρων – μετά την οριστικοποίηση της δήλωσης – ότι αυτή είναι λανθασμένη, δεν υπαρχεί δυνατότητα ακύρωσής της με την μη καταβολή του φόρου, αλλά ο φορολογούμενος οφείλει να προβεί εκ νέου σε υποβολή διορθωτικής δήλωσης.

Με τους κωδικούς πρόσβασεις ο φορολογούμενος έχει την δυνατότητα να δεί τις οφειλές, τις δηλώσεις του, τα στοιχεία μητρώου κτλ. στο Taxisnet. Tους κωδικούς τους διαθέτει συνήθως ο φορολογικός εκπρόσωπος στην Ελλάδα.

 

Kommentare

Beliebte Posts aus diesem Blog

A.F.M. – Wer braucht eine Steuernummer in Griechenland

Rentner mit Wohnsitz im Ausland – Information des IKA-E.T.A.M.

Wie wurden im Antiken Griechenland Steuern erhoben? - Kurzer Exkurs